Monday, July 17, 2017

Puasa sunat syawal

Assalamualaikum semua.

Amacam dah abis dah puasa sunat syawal? Haaaa... Den neeha, blom lagik. Baru start hari ni insyaAllah moga Allah bagi kemudahan n lancar je moga2 insyaAllah.

Sblm isnin depan harus dibereskan puasa sunat ni. Dengan izin Allah. Amiin.

Puasa ganti?. Alhamdulillah suda beres 😁.

Kuatkanlah semangat n iman aku ni ya Allah. Amiin

Monday, July 10, 2017

Kepit kuku

Eeeeiiii.. goram no nak potong kuku semek hannah. Time siang disorok2 n lari. Ni mlm pun sama..

Kena potong kuku hannah time dia tdo. Yg geramnya ni dah mlm kedua okaaayyyy. Masih berbaki tiga jari. Pandai plak disorok bwh bdn, tak nak aku potongkan kuku. Tu tgh tdo tuuuu. Ble pegang je tgn terus ditariknya smula. Hannah oooh hannah.... 😘

Wednesday, July 5, 2017

12 syawal 1438H

Assalamualaikum, salam syawal..

Hari ni baru nak masuk hari ketiga puasa ganti.. another 2 more days utk ganti. Yeahhh chaiyoo! Chaiyoooo!.. dua hari puasa lps ramadhan. Huuuuu! Dah macam budak kecik baru start puasa. Dgn peningnya, pedih perutnya. Tu bangun sahur tu. My hubby pun sama. Hahha.. dugaan puasa syawal, yg dah terdrag seminggu lebih lepas ramadhan berakhir.

Yup moga aku n suami sempat puasa sampai abis. InsyaAllah.

Yeaaahhhh! Kuatkan semangat. 2 + 6 hari lagi to go. Thennnn baru raya onam. Then kalu rajin leh puasa lagi. Moga Allah rajinkan aku n suami utk puasa lebih banyak hari lagi. InsyaAllah. Amiin.

Wednesday, May 24, 2017

Pulut pagi cuba jaya

Pulut pagi kat sebelah pantai timur ada dua jenis. Tu setahu aku lah. Satu yv warna putih makan dgn ikan masin. Satu lagi pulut manis, bukan wajik, warna pun lebih kecoklatan sedikit, dimakan dgn kelapa parut.

🔆🔆🔆 Dari semalam lagi nak buat. Hari ni baru terlaksana. Moga2 menjadilah pulut pagi utk kali pertamanya ni.

Bahan2 n cara, aku combinekab dari gb n mak akunyer cara.

Mak share kan camana nak buat pukut putih tu guna kukusan. Then aku google, nampak ada org tu juk camana nak buat pulut pagi. So, apa2 pun have to try dulu. Sblm2 ni wat pulut kosong tanak macam biasa, agak lembik.

Ni bahan utk pulut pagi.

Bahan2
2 cawan beras pulut direndam 2 atau lebih jam ( aku tak sukat, taram je)
1 biji nisan/gula melaka + 2 sudu gula ( yg ni pun tak sukat)
3/4 cawan air ( sama mcm statement kat atas)
kelapa parut di gaul dgn sedikit garam
1 sudu beras pulut disangrai /digoreng tanpa minyak

cara
setelah direndam , beras pulut di kukus dlm 30 minit
angkat keluarkan dr bekas kukusan (mcm nak buat pulut kuning)
sblm tu masak nisan/gulamelaka tadi yang ditambah dgn 2 sudu gula dgn setengah gelas air sampai nisan tu hancur dan tapis
gaul beras pulut tadi dgn nisan yang telah cair tadi sebati kukus sekejap dlm 10 minit ..siap
boleh tabur ngan kelapa yang digaul garam dan tabur beras pulut yang digoreng tanpa minyak

Note:
Akunyer sukatan memang yak ikut spt yg dicdangkan. Sebab aku mkan dgn anak aku je. Sikit sgt. Tapi selera tu bosar 😁.

Ok lah. Harap menjadi ye. Ni masih menunggu hasilnya. Taraaa

Thursday, May 18, 2017

Mood lps balik kampung

Salam rabu. Empat hari ada dekat kampung, terasa jugak nak duduk lama lagi. Biasalah kan. Dah nama kampung sendiri. Harap mak abah sihat selalu amiin.

Dah balik sini, rutin harianlah. Ada peneman kat rumah, intan payung mama ni, oklah. Habiskan masa dengan hannah. Sekarang kena ada je aktiviti dgn hannah. Setakat layan tv, tak boleh. Boooooooriiinggggg. So mama nya kena langkah panjang sikitlah, google, pinterest, fb.. instagram je tak layan. Tweeter setakat info news je lah. Whatever it is, cari je la yg senang n cepat utk dibuat.

K lah.. stop dulu hannah dah tunjuk isyarat, "mama jgn main phone" hahha. Wokies taaaataaa

Sunday, February 12, 2017

My little girl Hannah

Hi. Assalamualaikum semua.

Lama aku menyepi. Bila time free, kadang2 tak ada idea apa la yg aku nak tuliskan.

Yeah! My little girl dah besar. Sudah hampir masuk setahun sembilan bulan. Ni la yg org selalu katakan tu kan. Pejam celik pejam celik dah nak dekat 2 thn dah. Alhamdulillah. Perancangan Allah tu sangat tepat. Alhamdulillah ya Allah.

24 jam dgn anak sendiri bukanlah mudah. Seperti org2 selalu sebutkan. Tak kerja, senanglah kan. Pada satu sudut, fikiran sebegitu tak salah cuma kurang tepat. Perangai anak lain2 kan. So sendiri fikir2 kan lah.

Nur Hannah.. my intan payung, my kesayangan, my manja, teman seharian, teman gaduh, teman gelak ketawa. Dialah Nur Hannah. Apa2 pun syukur kpdMu ya Allah. Moga permudahkanlah urusan kami suami isteri utk mendidik Nur Hannah menjadi hambaMu yg berjaya di dunia dan di akhirat. Amiin.

Tuesday, May 12, 2015

26days to go

Perasaan... takut epi berdebar.. semua ada...
Doa ..solat.. sbg penguat diri.

InsyaAllah....